Lijfrente bancair of via de verzekering laten uitkeren?

Lijfrente bancair of via de verzekering laten uitkeren?

Wanneer u uw pensioenleeftijd (bijna) heeft bereikt, staat u voor een lastige keuze; laat u de lijfrente bancair of via de verzekering uitkeren? Aan beide opties zijn verschillende voordelen en voorwaarden verbonden. Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden hebben wij deze voor u op een rijtje gezet. 

Wat is lijfrente?

Eerst gaan we even terug naar het begrip lijfrente. Want wat houdt dit precies in? Met een lijfrente kunt u op een fiscaal voordelige manier sparen voor een aanvulling op uw inkomen. Dit extra inkomen wordt periodiek vanaf een bepaald (gekozen) moment uitgekeerd. Dit moment kan zijn wanneer u met pensioen gaat, maar dit kan ook al voor of pas na uw pensioen zijn.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de lijfrente uit te laten keren. Dit kan via een bank - bancair - of via een verzekering. Wij maken de verschillen voor u inzichtelijk.

Bancaire lijfrente

Als u ervoor kiest om de lijfrente uit te laten keren via de bank heeft u de mogelijkheid om de uitkeringsduur zelf te bepalen; dit mag tussen de 5 en 20 jaar zijn. Daarnaast is er bij de bancaire lijfrente sprake van een maximaal bedrag van €21.741 (2019) per jaar dat u aan lijfrente-uitkeringen mag ontvangen. Een nadeel van de bancaire lijfrente kan zijn dat bij faillissement van de bank volgens het deposito garantiestelsel een maximum bedrag van €100.000 gegarandeerd is. Heeft u meer dan €100.000 lijfrente kapitaal dan is het een overweging om uw lijfrentekapitaal via meerdere banken te laten uitkeren.

✓ Uitkeringsduur flexibel tussen de 5 en 20 jaar
✓ Maximaal €21.741 aan lijfrente-uitkeringen ontvangen
✓ Over het algemeen geen kosten aan verbonden
✓ Rente tarieven hoger dan bij verzekeringsvariant
✓ Meer dan €100.000 lijfrentekapitaal spreiden bij meerdere banken
✓ Bij overlijden tijdens looptijd restant naar erfgenamen

Lijfrenteverzekering

Bij de uitkering van de lijfrente via een verzekeraar kunt u kiezen tussen een uitkering voor bepaalde duur of een uitkering met levenslange duur. Deze tweede optie is bij de bancaire lijfrente niet mogelijk. Daarnaast zijn er nog aanvullende opties om de verzekering voor 2 personen af te sluiten zodat bij overlijden van één verzekerde de ander nog wel uitgekeerd krijgt én om een aanvullende contraverzekering af te sluiten. Dit laatste houdt in dat er een premie of koopsom wordt voldaan zodat nabestaanden bij overlijden een bedrag uitgekeerd krijgen. Dit kan gezien worden als nadeel; het zorgt namelijk voor extra kosten ten opzichte van de bancaire lijfrente. Bij de bancaire lijfrente gaat het restant saldo bij overlijden tijdens de looptijd naar de erfgenamen.  

✓ Uitkeringsduur met bepaalde tijd of levenslang
✓ Maximaal €21.741 aan lijfrente-uitkeringen ontvangen bij bepaalde tijd
✓ Kosten aan verbonden    
✓ Rente tarieven lager dan bij bancaire variant
✓ Kans dat opgebouwde kapitaal aan de verzekeraar vervalt

Bekijk hier een overzicht met alle verschillen tussen bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering.

Advies over lijfrente bij Sevenhuysen Pensioen Consultancy

Voor iedere persoon zijn er verschillende wensen en behoeften als het aankomt op lijfrente. Iedereen bevindt zich tenslotte in een andere situatie met andere omstandigheden. Wilt u graag geadviseerd worden over de beste keuze in uw situatie? Wij helpen u graag!