Dit moet u weten als u eerder wilt stoppen met werken

Dit moet u weten als u eerder wilt stoppen met werken

 

Nooit meer vroeg opstaan? En nooit meer in de file staan? Als u eerder wilt stoppen met werken, is er een belangrijke factor waar u rekening mee moet houden voordat u de keuze maakt; uw inkomen! Want hoe komt u aan inkomen als u niet meer werkt? Wij vertellen u daar graag meer over in deze blog.

Eerder stoppen met werken, dat is iets wat veel mensen willen. Uit de gepubliceerde Pensioenmonitor 2018 blijkt dat maar liefst 72% van de Nederlandse beroepsbevolking eerder wil stoppen met werken. Met eerder stoppen met werken, wordt bedoelt dat u stopt met werken voordat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Dit is de leeftijd waarop u als werkende recht hebt op een AOW-uitkering. Op dit moment staat die leeftijd op 67 jaar.

Inkomen tijdens de overbruggingsperiode 

Wanneer u eerder stopt met werken, krijgt u uiteraard geen salaris meer van uw werkgever. U heeft in deze periode echter ook nog geen recht op een AOW-uitkering omdat u nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Deze periode wordt ook wel een overbruggingsperiode genoemd. Hoe komt u aan inkomen in deze periode?

Sparen

De eerste mogelijkheid om vermogen op te bouwen voor de overbruggingsperiode is door te sparen. U kunt zelf vrij vermogen opbouwen waarna u vervolgens alle vrijheid heeft om deze te besteden wanneer u wilt. Daarnaast bepaalt u ook zelf hoeveel u spaart waardoor u zelf in de hand heeft hoeveel u in de overbruggingsperiode (en later) kunt spenderen.

Beleggen

Als u nog een langere tijd heeft tot dat u vervroegd met pensioen wilt gaan dan is het voordelig om te gaan beleggen. Bij beleggen geldt namelijk; hoe langer de tijd, hoe beter. Het brengt echter wel risico’s met zich mee waardoor het verstandig is om het risico te spreiden door deels te sparen en deels te beleggen.

Waar moet u nog meer rekening mee houden?

Niet elke pensioenregeling biedt de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan;

U bouwt minder pensioen op als u eerder stopt met werken; 

Wanneer u er voor kiest om uw ouderdomspensioen (deze is aanvullend op de AOW) al eerder te laten uitkeren, zal uw pensioen lager worden omdat het over een langere periode wordt verdeeld;

Om extra inkomen te krijgen, kunt u er ook voor kiezen om uw lijfrente eerder in te laten gaan. Let op: hier zitten vele regels aan verbonden waardoor het belangrijk is om u hierover goed te laten informeren. 

Alternatief: deeltijdpensioen?

Heeft u de mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan uitgebreid onderzocht maar zitten er voor uw situatie toch te veel nadelen aan verbonden? Dan kunt u ook kiezen voor deeltijdpensioen. Hierbij gaat u bijvoorbeeld 3 dagen werken in plaats van 5 en wordt het missende deel van het salaris uitgekeerd in de vorm van pensioen. Zo mist u minder pensioen dan bij een vervroegd pensioen én bouwt u over de 3 dagen die u nog werkt nog wel pensioen op.

Advies bij eerder stoppen met werken

Het is belangrijk dat u op tijd nadenkt over de mogelijkheden om vermogen op te bouwen om eerder dan de AOW-leeftijd te stoppen met werken.

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn hiervoor verschillende opties. Wij helpen u graag verder met het maken van de juiste keuze in uw situatie. Neem contact met ons op om een afspraak te maken!